KOMPOSTOWANIE NATURALNIE PROSTE.

Co to jest KOMPOST?

Kompost jest nawozem naturalnym, powstałym z rozkładu organicznych odpadów domowych i ogrodowych. Dzięki kompostowaniu unikniemy wyrzucania resztek roślinnych i praktycznie prawie za darmo uzyskamy wysokiej jakości nawóz, bogaty w składniki odżywcze i mineralne. Nawożenie gleby kompostem poprawia jej strukturę, spulchnia ją i użyźnia.

Zdrowe odżywianie zaczyna się wraz z ekologiczną uprawą. Teraz i Ty możesz taką prowadzić! Załóż przydomowy kompostownik i ciesz się ekologiczną uprawą.

Jak założyć własny kompostownik?

Zaplanuj, gdzie stanie Twój kompostownik. Powinno być to miejsce lekko zacienione i osłonięte od wiatru, na uboczu działki.

Jaką metodę kompostowania wybrać?

Wyróżniamy dwie podstawowe metody produkcji własnego kompostu:

  1. kompostowanie w pryzmie
  2. kompostowanie w kompostowniku.

Kompostowanie w pryzmie jest najprostszą metoda, gdyż nie wymaga ani budowy ani zakupu gotowego kompostownika. Dodatkowo kompostowanie na pryzmie jest też najtańszą metodą.

Kompostowanie w kompostowniku

Kompostownik można kupić albo zrobić samemu. To bardzo proste.

  • Gotowy kompostownik ogrodowy – można kupić w markecie ogrodowym – sprawdzi się on zwłaszcza w małych ogrodach, gdzie nie powstaje dużo odpadów bio.
  • Drewniany kompostownik o budowie ażurowej – możesz wykonać go samemu z desek lub palet, ułożonych tak, żeby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz kompostownika.

Jak kompostować?

Układaj warstwy – krok po kroku.

W kompostowniku materiał umieszczamy warstwami, unikniemy wtedy przykrego zapachu.

  1. Dno kompostownika wyścielaj pociętymi gałęziami i grubymi łodygami roślin.
  2. Kolejną warstwę stwórz z ziemi lub dojrzałego kompostu.
  3. Następnie stopniowo dokładaj odpady organiczne, aż powstanie ok. 20 cm warstwa.
  4. Warstwę tę przesyp ziemią lub gliną (2-4 cm) i posyp wapnem, dolomitem lub kredą.
  5. Na takim podłożu układaj następną warstwę odpadów organicznych z kuchni.

Zaleca się zachowanie stosunku 2:1 materiałów brązowych do zielonych.

Co kompostować, a czego nie wrzucać do kompostownika?

Do kompostownika nadają się:

  1. Odpady kuchenne: warzywa, owoce, skorupki jaj, fusy z herbaty i kawy.
  2. Resztki ogrodowe: trawa, liście, gałązki, chwasty bez nasion i kwiaty.
  3. Papier i karton: rozdrobniony i namoczony papier i karton.
  4. Drewno: umiarkowane ilości gałęzi, kory lub trocin – pomogą przewietrzyć kompost.
  5. Popiół drzewny: są źródłem węgla i minerałów.

Nie wrzucaj do kompostownika:

  1. Mięsa i ryb: tłuszcze i białka przyciągają szkodniki i powodują nieprzyjemny zapach.
  2. Olejów: utrudniają rozkład i wabią zwierzęta. Powodują nieprzyjemny zapach.
  3. Roślin zaatakowanych chorobami: stwarzają ryzyko rozprzestrzeniania się chorób.
  4. Chwastów z nasionami: są trudne do zniszczenia w procesie kompostowania, dlatego najlepiej unikać dodawania roślin z nasionami.
  5. Odchodów zwierząt domowych: zawierają patogeny.

Pamiętaj o mieszaniu kompostu. Jak często?

W przypadku  korzystania z kompostownika pryzmowego lub skrzyniowego zaleca się mieszanie kompostu raz na dwa tygodnie. Regularne mieszanie kompostu jest kluczowe dla utrzymania odpowiednich warunków rozkładu organicznych odpadów, przyspiesza proces kompostowania oraz zapewnia dostęp powietrza i zapobiega nieprzyjemnym zapachom i gniciu. Do wymieszania zawartości kompostownika możesz użyć wideł ogrodowych lub łopaty.

Jak długo trwa kompostowanie?

Czas dojrzewania kompostu  różni się od rodzaju kompostownika i przestrzegania podstawowych zasad kompostowania. Trwa on od 6 miesięcy do 2 lat.

W naturze nic się nie marnuje i każdy jej element bierze udział w nieustającym cyklu obumierania i odnawiania się. Gdy Twoje bioodpady nie trafiają we właściwe miejsce, czyli do obiegu materii, zabierasz naturze coś, co należy do niej.